ARRANGEMENTEN

BU 210 ARRANGEMENTEN


Informatief en reuze gezellig!


Vaartocht met museumbezoek

Een ideale combinatie: een informatief bezoek aan Museum Spakenburg met een ontspannen vaartocht op de stoere botter BU210. Een prima invulling voor een dagje uit is een bezoek aan Museum Spakenburg in combinatie met een vaartocht op de botter BU 210.


Museum Spakenburg
De ontvangst is in het Museum – waar volop gelegenheid is in het moderne, smaakvol ingerichte museumcafé – om alvast in de echte Spakenburgse sfeer te komen. Na koffie of thee met Spakenburgse koek kan onder leiding van een enthousiaste gids een rondleiding door het schitterend ingerichte museum worden gemaakt, waarbij uitleg wordt gegeven over de getoonde authentieke voorwerpen of af- en uitbeeldingen.


BU 210

Aansluitend wordt ingescheept op de botter BU 210, die pal voor Museum Spakenburg ligt afgemeerd. Er volgt instructie door de bemanning omtrent het reilen en zeilen tijdens de vaart. Wie wil helpen met het hijsen van de zeilen, het ophalen van de zwaarden, of misschien zelfs met sturen, kan dit met de schipper en zijn maat overleggen. Wie alleen wil meevaren of kijken en genieten van de sfeer op het water, is daar natuurlijk volkomen vrij in. Ieder zoekt de manier van ontspannen tijdens de rondvaart die hem of haar het beste past en uitkomt.

De tijdsduur en volgorde van het museumbezoek evenals de rondvaart worden in overleg met u vastgesteld, zo ook de invulling van bezoek, vaartocht en catering.


Programma

Het programma voor dit arrangement wordt in samenspraak geheel naar uw wensen samengesteld.


HERTOG REYNOUT

Dagtocht met de Botter BU 210 naar het  stoomgemaal Hertog Reijnout uit 1883.


Een prima invulling voor een dagje uit is een bezoek aan Museum Spakenburg in combinatie met een vaartocht op de botter BU 210. De ontvangst is in het Museum – waar volop gelegenheid is in het moderne, smaakvol ingerichte museumcafé – om alvast in de echte Spakenburgse sfeer te komen. Na koffie of thee met Spakenburgse koek kan onder leiding van een enthousiaste gids een rondleiding door het schitterend ingerichte museum worden gemaakt.


BU 210

Aansluitend wordt ingescheept op de botter BU 210, die pal voor Museum Spakenburg ligt afgemeerd. Tussen Nijkerk en Spakenburg midden in de polder Arkemheen ligt een uniek monument: het stoomgemaal Hertog Reinout. Dit stoomgemaal is 100 lang jaar in bedrijf geweest van 1883 tot 1983. Daarna werd de functie overgenomen door een elektrisch gemaal. Na 1983 is het Stoomgemaal Hertog Reijnout geheel in oude glorie hersteld. Het stoomgemaal is het enige – nog werkende – gemaal met twee buitenschepraderen. Onderga de bijzondere sfeer van dit stoomgemaal met de glimmend koperen delen van zijn machine en geniet van de boeiende vertellingen door de gids, waardoor het rijke verleden herleeft.


Maaldagen

Op zogenaamde maaldagen is het gemaal echt in werking te zien. Jaarlijks is dat op een vast aantal dagen . Het stoomgemaal is geopend van april tot en met september, zondag en maandag gesloten. Het bezoekerscentrum Arkemheen is in de oude kolenloods van het stoomgemaal gevestigd. Hier wordt u geïnformeerd over de unieke waarden en belangen van de polder Arkemheen. Een educatief en aantrekkelijk doel voor een speciale, geweldige dagtocht.


Programma

Het programma voor dit arrangement wordt in samenspraak geheel naar uw wensen samengesteld. Het voorgaande is daarmee te zien als een voorbeeld


Vogeleiland en Museumbezoek

Een zeiltocht naar of rond het Vogeleiland.



Er wordt ingescheept in de Oude Haven van Spakenburg en koers gezet richting het eiland de Dode Hond, zoals het officieel op de kaarten genoemd staat. In de volksmond is de naam het Vogeleiland. Dit is een onbewoond eiland, waar veel vogels hun domicilie hebben.
Een ideale locatie om even aan te leggen. Een schitterende onderbreking van een zeiltocht.


Programma

13:00

Ontvangst in Museum Spakenburg met koffie/thee en Spakenburgse koek.


13:30

Het bezoeken van het museum. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 1.500 m2 en is ondergebracht in verschillende panden met diverse exposities over visserij, klederdracht, het boerenleven, de Afsluitdijk, voetbal enzovoorts.


14:30

Inschepen en trossen los: we verlaten de gezellige haven van Spakenburg en hijsen de zeilen, koers Vogeleiland. Tijdens de vaartocht kunt u de schipper en zijn maat alles vragen, ook geven zij u uitleg over het zeilen/varen met een botter. Als u dat wilt, kunt u actief meezeilen.


16:00

Aanmeren op het Vogeleiland, activiteiten naar keuze op het onbewoonde eiland: wandeling, luieren, netwerken, etc. Als alternatief kunt u natuurlijk ook kiezen om te blijven zeilen


17:00

Terugtocht naar de haven van Spakenburg.


18:00

Aankomst thuishaven Spakenburg 


Aan boord is catering is mogelijk mits dat vooraf wordt besproken.  Ook kunt u zelf voor catering zorgen.

Rivier De Eem

Een heerlijke vaartocht over de prachtig meanderende rivier de Eem.


De rivier de Eem is een heel aantrekkelijk doel voor een geweldige dagtocht. De prachtige natuur rondom, de huizen aan het water van het pittoreske dorpje Eemdijk, de passerende andere schepen met vriendelijke watersporters. Er is veel te bekijken tijdens het varen en enorm leuk om eens een middagje te doen! Bovendien zijn er aan de oevers aanlegplaatsen die uitermate geschikt zijn om vis te bakken.


Programma

De tijden en het programma zijn een indicatie en afhankelijk van windkracht en windrichting of van uw eigen wensen.

Aan boord is catering is mogelijk mits dat vooraf wordt besproken. Ook kunt u zelf voor catering zorgen.

Voor een vaartocht naar en over de Eem, moet u wel rekening houden met een vaartocht van 4 uur.

HUIZEN

Een prachtige vaar/zeiltocht naar het in oude stijl uitgebouwde vissersdorp Huizen.


Een museumbezoek met heerlijke zeiltocht en een bezoek aan het havengebied van Huizen. Ontvangst in het sfeervol ingerichte Museum Spakenburg, rondleiding met gids en vervolgens een prachtige zeiltocht met de BU 210 naar het aantrekkelijke doel voor deze geweldige zeiltocht: het Gooise vissersdorp Huizen.


De oude haven van Huizen is prachtig uitgebouwd met karakteristieke huisjes in oude stijl. Er is een in werking zijnde, geheel botterwerf. Ook zijn er mooie terrassen aan het water. Bovendien staan bij de haven  de prachtig in ere herstelde Kalkovens.


Van 1918 tot 1989 werd het gezicht van de Gooise havenplaats Huizen bepaald door vier kalkovens. De oorspronkelijke functie van deze Kalkovens was het verbranden van schelpen uit “de zee” tot ongebluste kalk. Het kalkbranden behoort tot de oudste industrie van Huizen. Tot de jaren 1970 werden deze ovens actief gebruikt voor het branden van schelpkalk, maar daarna is deze industrie beëindigd en werd het complex in 1989 afgebroken. In 1997 is dit culturele erfgoed herbouwd. Steen voor steen zijn de Kalkovens weer opgebouwd op het landhoofd van de oude Huizer haven, waarbij de oorspronkelijke inrichting zoveel mogelijk is behouden. Het interieur heeft duidelijke verwijzingen naar de boeiende industriële historie van het gebouw. Het is nu in gebruik als restaurant.


Een vaartocht naar Huizen en een bezoek aan deze plaats duurt ongeveer vijf uur. Dat is exclusief het bezoek aan Museum Spakenburg. Aan boord is catering mogelijk mits dat vooraf wordt besproken. Ook kunt u zelf voor catering zorgen.



Programma

De tijdsduur en volgorde van het museumbezoek evenals de rondvaart worden in overleg met u vastgesteld, zo ook de invulling van bezoek, vaartocht en catering.


ALMERE HAVEN

Een heerlijke vaartocht naar Almere met de gezellige boulevard vol terrassen en een uitgebreid winkelcentrum.


De boulevard langs de haven van Almere loopt halfrond en heeft veel terrassen: ideaal om te kijken en te relaxen.

Direct achter de haven is een leuk uitgebreid winkelcentrum. Deze combinatie is een attractief doel voor een gezellige dagtocht.


Programma

Een programma voor Almere kunt u zelf organiseren. Voor een vaartocfht naar Almere met een bezoek aan deze stad moet u rekening houden met een vaartijd van in totaal ongeveer zes uur.

EDUCATIE MET RONDVAART

Wie zijn geschiedenis niet kent, kent zichzelve niet. Een combinatie van theorie en praktijk: via een lesbrief wordt het visserijverleden van Spakenburg en de vroegere Zuiderzee behandeld, waarna een boottocht op de botter BU210 volgt met praktijkverhalen van de bemanning uit een vissersgeslacht.


Voor scholen

Met rondvaart en Lesbrief, praktijkuitleg door bemanning uit een vissersgeslacht.


De Stichting Bunschoter botter BU210 heeft een prachtig samengestelde, informatieve lesbrief uitgegeven.

Aan de hand hiervan kan op scholen het visserijverleden van Spakenburg – gelegen aan de vroegere Zuiderzee – op een verantwoorde manier behandeld worden.


In het verlengde hiervan wordt vervolgens een vaartocht op de botter gemaakt, waarbij de leerlingen praktijkverhalen voorgeschoteld krijgen van de bemanning, waarvan sommigen zelf nog afkomstig zijn uit eerdere vissersgeslachten.
Zo ondervinden de kinderen aan den lijve het reilen en zeilen op een authentiek vissersschip.


Er kan aansluitend een bezoek gebracht worden aan het smaakvol ingerichte en informatieve Museum Spakenburg.


Programma

Het programma voor de excursie met leerlingen wordt in overleg met de leerkrachten naar wens samengesteld.
De lesbrief is uiteraard ook in papieren versie verkrijgbaar. Informatie: via ons emailadres:
info@bu210.nl.


Share by: